top of page

SCHEIDING

Ook scheiden doe je samen

Scheiding: Diensten

Bij een scheiding komt veel kijken. Met een scheiding bedoel ik ook dat jullie uit elkaar gaan als er een samenlevingscontract is, er sprake is van geregistreerd partnerschap of jullie samen minderjarige kinderen hebben. Er vallen in al die situaties allerlei juridische, financiële en fiscale zaken te regelen. Als jullie kinderen hebben dan staan die centraal.

Scheidingsmelding

De scheidingsmelding is het moment waarop één van de partners aan de ander vertelt de relatie te willen beëindigen. Hoe eerder jullie na de scheidingsmelding naar een mediator gaan, des te beter. Eerst wordt aandacht besteed aan de scheidingsmelding. Zijn jullie daar zeker van en staan jullie daar beiden achter?

De kinderen scheiden mee

Een mediator is neutraal en onpartijdig, behalve als het om de kinderen gaat. Hun belang staat voorop! Ik kan jullie informatie geven over de juiste wijze om het 'paraplugesprek' te voeren. Dit is het gesprek waarin jullie samen aan de kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Voor iedere leeftijdsgroep zijn specifieke aspecten van belang.

Ouderschapsplan

Hebben jullie minderjarige kinderen, dan is een ouderschapsplan bijna altijd verplicht.

Wat daar in ieder geval in moet staan is:
   - De verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen;
   - De kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen (kinderalimentatie);
   - Hoe jullie elkaar over de kinderen informeren.

Alimentatie

Getrouwde ouders of ouders met een geregistreerd partnerschap hebben de plicht om voor elkaar en voor hun kinderen te zorgen, ook nadat ze gescheiden zijn. Allereerst wordt de kinderalimentatie berekend. Daarna wordt gekeken of er een plicht en ruimte is voor partneralimentatie. Natuurlijk help ik jullie om dat vast te gaan stellen en maak de benodigde berekeningen. Als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners zijn maar wel minderjarige kinderen hebben dan stelt de wet ook eisen aan de verzorging van en de omgang met jullie kinderen en aan het betalen van kinderalimentatie. 

Convenant

Wanneer jullie uit elkaar gaan wordt, afhankelijk van jullie situatie, bepaald hoe de verdeling van jullie  bezittingen en schulden moet plaatsvinden. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Hebben jullie een eigen huis en misschien een eigen bedrijf? Hoe zit het met erfenissen en opgebouwd pensioen? Zo zijn er nog veel meer vragen die voorbijkomen. Of jullie kinderen hebben of niet, deskundige hulp daarbij is natuurlijk zeer gewenst. Ik zorg er voor dat alles juridisch verantwoord en in begrijpelijke taal schriftelijk wordt vastgelegd in een overeenkomst. Die wordt het convenant genoemd.

Scheiding
bottom of page